Bagsiden af kreditkortet – en pengesluger i eliteklassen

Kreditkort er smarte, fylder ingenting, og kan have en altafgørende rolle, hvad angår din økonomi.

De gør processen fra behov til bestilling både nem og hurtig – i nogle tilfælde, bliver processen for simpel, og der sker lidt flere impulskøb end normalt. Man kan hurtigt komme til, at indtaste sine kortoplysninger på internettet, og uden at man er synderligt opmærksom på det, går kreditkortet i minus, og ender med at blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke bruger det med omtanke.

Hvert eneste år smadrer kreditkort flere unge danskeres økonomi flere år ud i fremtiden. Det værste ved det smarte lille kort er, at mange kortindehavere ikke har tilstrækkelig indsigt i, hvilke konsekvenser der på lang sigt kan være forbundet med, at anvende et kreditkort, og at kortudstederen ikke informerer kortindehaverne tilstrækkeligt om forbrug og anvendelse af kreditkort.

Der har været, og er stadig mange spekulationer omkring, hvorvidt kreditkort direkte opfordrer os danskere til, at bruge penge, som vi ikke har, ved at tilbyde os et overtræk. Det er nemt, at bruge kreditkortet, selvom det går i minus, og dette er helt bevidst af kortudstederen, for overtræk betyder renter. Renter, som hurtigt løber op i svimlende beløb, hvis man ikke har tilstrækkelig indsigt i sin økonomi, og anvender sit kreditkort med omtanke.

credit_cards.jpg.size.xxlarge.letterboxDet nemme valg eller det bedste valg

Flere og flere unge får kreditkort, fordi det ganske enkelt er nemt, og dette er også helt bevidst af kortudstederen. Jo nemmere det er at erhverve sig et kreditkort, jo større indtægt er der på bundlinjen hos udstederen. Dette er også grundlag for, at mange udstedere, direkte vælger at anbefale og fremhæve fordele ved kreditkort, frem for de alternative betalingskort. Desværre falder mange unge i fælden, og ender med, at stå med et kreditkort. Et kort, som hurtigt er altafgørende for de unges fremtidige økonomi.

Det bedste valg, når det kommer til betalingskort for unge, er uden tvivl de såkaldte debetkort. Fordelen ved debetkort frem for kreditkort er, at saldoen ikke kan gå i minus. Er der ikke penge på debetkortet – ja, så er der ikke penge. Dette er medvirkende til, at mange unge ikke får muligheden og lysten til, at købe produkter, uden reelt at have pengene på kontoen. Har man behov for større kreditter så kan man f.eks. kombinere et billigt forbrugslån med et debetkort for på den måde at kombinere lavere renter med mulighed for at bruge et betalingskort.

Det giver hurtigt mere overblik over ens økonomi, og indsigt i, hvor mange penge der står på kontoen.

Fordelene ved anvendelse af kreditkort

Der er også en række af de tidligere omtalte egenskaber ved kreditkort, som kan vendes, og i visse tilfælde kan virke som en fordel. Det er blandt andet muligheden for overtræk. Hvis man står i en situation, som langt de fleste på et tidspunkt gør, hvor man skal bruge en større sum penge, som man ikke har på stående fod, så kan et kreditkort, og muligheden for overtræk, være en kæmpe fordel. Generelt set, er der mange fordele ved kreditkort, hvis man har overblik over ens økonomi, og har indsigt i, hvordan man anvender sit kreditkort optimalt. Men det kan hurtigt blive til en stor udgift i form af renter og gebyrer.

Som ung, når man er under uddannelse, har man som regel ikke den nødvendige viden om økonomi, og erfaring med at styre et månedligt forbrug til, at man burde vælge et kreditkort. Derfor er den generelle anbefaling, at man starter med et debetkort, for ikke at risikere, at ens økonomi bliver uoverskuelig, og i værste tilfælde ødelagt flere år ud i fremtiden. Man kan eksempelvis hurtigt blive fristet til, at bruge lidt ekstra penge i byen. Men med et debetkort, er overtræk ikke en mulighed, og man er derfor altid på den sikre side, hvad angår økonomi.

Med et kreditkort derimod, kommer man hurtigt til at betale flere tusinde kroner ekstra, grundet renter og gebyrer ved anvendelse af kreditkort.

Det vigtigste, når du skal vælge betalingskort er, at du ikke hopper i de åbenlyse fælder. Undersøg selv, hvilket betalingskort, som opfylder dine kriterier og krav. Hvis du er det mindste i tvivl, så vælg et debetkort, indtil du har undersøgt fordele og ulemper, ned til mindste detalje. Du risikerer ikke, at det hele løber løbsk med et debetkort. Så for dig, som ikke har helt styr på økonomi og betalingskort, så er debetkort det bedste valg.